Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
olej 1 łyżka
aromat pomarańczowy kilka kropel
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Spody bezowe

białko 3 szt
cukier 1 szklanka
kisiel truskawkowy 38 g
barwnik spożywczy do ciast czerwony

Krem

mleko 330 ml
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 32 g
żółtko jajek 4 szt
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 250 g
bakalie 50 g
wódka 2 łyżki
chałwa waniliowa 100 g
woda 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

Kroki postępowania

1
Biszkopt:Tortownica 21x22 cm (serce)
Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka).
Krok 1 - Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami foto
2
Spody bezowe:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem.
Krok 2 - Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami foto
3
Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy serce. Przygotowujemy dwa takie spody.
Krok 3 - Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami foto
4
Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut.
Krok 4 - Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami foto
5
Krem:
W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładkiej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu.
Krok 5 - Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami foto
6
Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu.
Krok 6 - Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami foto
7
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy.
Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy.
Krok 7 - Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 20.05.2015 07:34
pyszności
Małgorzata Pin 19.05.2015 18:32
Piękny torcik.
Babeczka35 19.05.2015 18:30
Śliczny torcik.
Zdzisław 19.05.2015 17:33
takie słodkości bardzo lubię
aginaa 19.05.2015 13:30
smaczny deser
Ada-Gaba 19.05.2015 13:12
śliczny torcik
Kasnaj 19.05.2015 13:04
boski torcik
Mniam 19.05.2015 11:37
Przy takich wypiekach kalorii nie liczę, bo są tak pyszne, że o nich zapominam :)
kloruś 19.05.2015 11:14
chętnie bym skosztowała!
pestka 19.05.2015 10:50
śliczny torcik
Asik32 19.05.2015 10:35
po prostu wspaniały torcik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak