Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z karmelizowanymi gruszkami i ganache

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruchy spód

ciastka maślane 160 g
masło 30 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki

masa serowa

ser biały 1 kg
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
śmietana 18 proc 1 i 1/4 szkl
mąka 2 i 1/2 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

karmelizowane gruszki

gruszki 5 szt
cukier brązowy 4 łyżki
masło 1 łyżka
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

ganache

biała czekolada 100 g
śmietana 30% 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z karmelizowanymi gruszkami i ganache

1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka umieszczamy w kielichu blendera i lekko mielimy, dodajemy masło, imbir i cynamon. Miksujemy do momentu uzyskania piaskowej konsystencji. Masę z herbatników rozprowadzamy równomiernie w tortownicy, dociskamy dłońmi i chowamy do lodówki na 1 godzinę.

2. Gruszki obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, wrzucamy gruszki, cukier i cynamon. Owoce karmelizujemy ok 10 minut. Gdy lekko przestygną, odsączamy je z nadmiaru karmelu.

3. Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie i dokładnie, ale nie za długo miksujemy. Całość musi się ładnie ze sobą połączyć, ale nie ubić.

4. Gotową masę serową wylewamy na schłodzony spód z herbatników, na wierzchu układamy karmelizowane gruszki (lekko je wciskamy w masę serową - inaczej mogą się przypalić). Sernik pieczemy ok 80 - 90 minut, aż wierzch będzie ścięty.

5. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto całkiem wystygnie, wkładamy je na całą noc do lodówki.

6. Białą czekoladę roztapiamy ze słodką śmietanką. Gorącą polewę wykładamy na zimne ciasto.



Kilka uwag od autorki :-)

Do sernika pieczonego zawsze używajcie sera dobrego gatunku, mielonego samodzielnie. Ten z wiaderka idealnie nadaje się do przygotowania sernika na zimno.
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.
Nie miksujcie masy serowej zbyt długo - za bardzo się napowietrzy i podczas pieczenia bardzo wyrośnie, popęka i sporo opadnie. A sernik powinien być równiutki.
Podczas pieczenia nie uchylajcie drzwiczek piekarnika.
Sernik nie lubi wysokiej temperatury. Gdy się nie chce dopiec, lepiej dać mu na to czas.
Gdy zbliża się koniec pieczenia nie wbijajcie patyczka w środek ciasta, a jedynie sprawdźcie, czy wierzch sernika jest ścięty. Ciasto przy potrząsaniu może być lekko płynne - nic nie szkodzi, zastygnie :-)



SMACZNEGO :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 18.06.2015 18:13
ciekawe urozmaicenie
Ifa 19.05.2015 07:13
Rewelacyjny!
Hrabina w kuchni 18.05.2015 22:45
Wspaniałe ciasto :)
Wiktoria29 18.05.2015 20:25
pewnie jest pyszny
dom-agi 18.05.2015 18:00
Wygląda obłędnie!
marenka 18.05.2015 17:49
Fajny przepis;-)
Małgorzata Pin 18.05.2015 16:33
Wygląda znakomicie.
cukiereczek 18.05.2015 16:31
aż ślinka cieknie od samej nazwy przepisu
norweska20 18.05.2015 16:22
bomba- pyszności które zabieram
Czyki 18.05.2015 15:39
Ale pysznie:)
gosia561 18.05.2015 15:38
cudowny i apetyczny
mirosława4 18.05.2015 15:38
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak