Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

drożdże świeże 100 g
mąka pszenna 1 kg ok może więcej
mleko 500 ml
cukier puder 1 szkl.
wanilia 1 szt laska ziarenka
żółtko jajek 4 szt.
olej 1/2 szkl

Jabłka

jabłka 6 szt
cukier waniliowy 30 g
cynamon 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 g

LUKIER

białko 1 szt
cukier puder 1 szkl. ok może mniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami

Kroki postępowania

1
Najpierw robimy nadzienie, jabłka obieramy, w rozdrabniaczu robimy z nich mus, następnie przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i smażymy do odparowania soków. Studzimy.
Krok 1 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto
2
CIASTO :
Z 1 szkl. mąki, mleka, drożdży, 3 łyżek cukru, robimy zaczyn, mieszamy, zostawiamy by zaczął pracować.
W tym czasie z pozostałym cukrem i wanilią ubijamy żółtka na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i dalej lekko miksujemy.

Krok 2 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto
3
KOlejno dodajemy olej, a następnie zmieniamy końcówkę z ubijającej, na hak i dodajemy porcjami mąkę, gdy ciasto będzie już bardzo gęste, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok 10-15 min.
Odstawiamy przykryte ściereczką aż wyrośnie na ok 1h w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto
4
Ciasto wałkujemy na prostokąt, wielkość dowolna, do niej zależy tylko potem finalna wielkosć drożdżówek.
Ja sobie podzieliłam ciasto na 3 części i każdą osobno wałkowałam.
Na połowę ciasta smarujemy musem, posypujemy orzechami.
Krok 4 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto
5
Składamy tworząc mniejszy prostokąt, zlepiamy dookoła wszystkie boki.
Krok 5 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto
6
Tak przygotowane, kroimy znów na prostokąty, wąskie, bo to jeszcze urośnie.
Krok 6 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto
7
Bierzemy w dłonie każdy paseczek i trzymamy jeden koniec nie ruchomo, a drugim obracamy 2 razy, tworząc taką spiralkę.
Posypujemy jeszcze dla dekoracji orzechami, możemy też posmarować żółtkiem wcześniej, zostawiamy na 20 min. by znów podrosło.

Pieczemy po ok18-20 min, w tem. 180st. Do zrumienia się.


LUKIER :
Białko mieszamy z pudrem i od razu całość ubijamy, nie za długo, ma to być lejący się lukier, biały, jak zastygnie powinien się kruszyć.

Polewamy ostygnięte drożdżówki.
Krok 7 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.05.2015 12:07
apetycznie wyglądają
Monika-twin 18.05.2015 14:32
super ciasto.
wyattearp 18.05.2015 14:28
pysznie wyglądają
Rycerz
Rycerz 18.05.2015 12:30
Przepis wygląda apetycznie
iziona 18.05.2015 11:54
Rewelacyjne więc przepis zapisany :)
ben-ka 18.05.2015 10:07
Jakie apetyczne !!!
AgaS10 18.05.2015 09:51
Świetne drożdżówki:)
adelajda 18.05.2015 09:24
Po prostu pycha :)))
bietka 18.05.2015 09:03
drożdżóweczki wyglądają bardzo smakowicie :)
Konczi 18.05.2015 09:01
Prezentuje się cudnie, na piknik idealne
Krzysztof15 18.05.2015 08:50
bardzo smaczne
Anna133 18.05.2015 08:48
świetne, wilgotne, nawet na drugi dzień, idealne do pracy, na piknik, wycieczkę.
Malinka 18.05.2015 08:46
Wygląd zachęca do skosztowania... pysznie się prezentują!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak