Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z grilla
Mięso musi mieć trochę tłuszczu, aby się nie rozpadało (z łopatki lub karkówki).
Podajemy dowolnie: z sałatką, ziemniaczkami, chlebem lub wg uznania.
Do środka masy z mięsa mielonego dodane zostały też pieczarki, które podbijają aromat dania. Jeśli wolicie kotlety mielone bez pieczarek w środku możecie je pominąć.
Aby kotlety z grilla wyszły soczyste, nie zbyt suche - należy kontrolować czas grillowania. Zbyt długie grillowanie odbierze kotletom delikatności.
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie na złoto. Studzimy.
Pokrojone w kostkę pieczarki również podsmażamy i studzimy.
Do mięsa dodajemy całe, surowe jajko, przyprawę Kucharek, tymianek oraz sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy pieczarki, cebulę i czosnek i jeszcze raz mieszamy.
Formujemy płaskie kotleciki i grillujemy ok. 4 min. z każdej strony - u mnie grillowane na grillu elektrycznym.
Smacznego!