Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 3 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1/2 korzenia
ziemniaki 4 szt
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
szczaw 1 pęczek
śmietana 30% 100 ml
jajko 2 szt
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem

1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję 15 minut.
2. Szczaw drobno siekam i wrzucam do wywaru. Wlewam śmietanę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Zupę wylewam na talerze, dodaję jajko i podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 18.05.2015 09:36
Jeszcze nigdy w życiu nie robiłam zupy szczawiowej, a podobno smakuje rewelacyjnie.
Kasnaj 18.05.2015 08:37
taką zupę to ja bym zjadła w porcji podwójnej ;)
Łukasz15 17.05.2015 22:26
Pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak