Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kora orzechowa

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 8 sztuk
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 10 dag
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie siekane 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1/4 szklanki
sól 1 szczypta

Masa

masło 25 dag
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 4 sztuki
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier do smaku

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 puszka
delicje 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
poncz

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kora orzechowa

Kroki postępowania

1
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej piany. Dodajemy żółtka jaj, ciągle miksując dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Gdy masa będzie jednolita, wówczas przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brzoskwinie osączamy z soku. Sok przelewamy do garnka i dopełniamy wodą tak, żeby łącznie były 2 szklanki płynu. W miseczce łączymy ze sobą proszki budyniowe, mąkę pszenną, żółtka jaj i cukier. Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy wraz z sokiem brzoskwiniowym, gdy ten zacznie się gotować. Po zagotowaniu( jak budyń) odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy z miękkim masłem.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu dodając trochę mniej wody.
Krok 1 - Ciasto kora orzechowa foto
2
Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat układamy w foremce i smarujemy połową masy. Delicje nasączamy w ponczu i układamy na masie.
Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem.
Krok 2 - Ciasto kora orzechowa foto
3
Brzoskwinie osączone wcześniej z zalewy kroimy w plasterki i układamy na cieście.
Ciasto zalewamy tężejącą galaretką o smaku pomarańczowym i odstawiamy w zimne miejsce do stężenia.
Krok 3 - Ciasto kora orzechowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 03.01.2017 12:05
fajne ciasto
paniusiaewa 06.12.2016 14:43
Musi być naprawdę przepyszne. Może zrobię na święta.
gosia56 26.05.2015 21:30
bardzo lubię to ciasto jest pyszne;)
Smaczna_B 21.05.2015 14:37
świetne!!!! aż ślinka leci
mysza75 18.05.2015 10:43
jakie fajne ciacho do kawy
Krzysztof15 18.05.2015 09:03
pyszne ciacho
monika141 18.05.2015 08:04
pyszne ciasto mniam, mniam
Agata3 17.05.2015 23:13
moje ulubione ciasto, jest fantastyczne :)
misia53 17.05.2015 23:01
Przepyszne ciasto , chętnie bym zjadła
Gracer 17.05.2015 21:02
super przepis
Monika-twin 17.05.2015 20:54
super ciasto.
ada.la 17.05.2015 20:51
to jest pyszny placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak