Chleb orzechowy

Chleb orzechowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    50 g
  • mąka pszenna

    350 g
  • mąka pełnoziarnista

    150 g
  • sól

    1 kopiasta łyżeczka
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • woda ciepła

  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy drożdże. Lekko podsypujemy mąką i zagniatamy wstępne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę. Następnie dodajemy sól i ciepłą wodę zagniatają elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Pozostawiamy na ok 30 minut. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy ok 50 - 60 minut w 190 stopniach. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Internetowa Kuchnia

17.05.2015 16:55
fajny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat