Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orzechowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 350 g
mąka pełnoziarnista 150 g
sól 1 kopiasta łyżeczka
orzechy włoskie 10 dag
woda ciepła
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orzechowy

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy drożdże. Lekko podsypujemy mąką i zagniatamy wstępne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę. Następnie dodajemy sól i ciepłą wodę zagniatają elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Pozostawiamy na ok 30 minut. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy ok 50 - 60 minut w 190 stopniach. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 17.05.2015 16:55
fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak