Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepiórki pieczone w boczku

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

przepiórka 2 szt
boczek wędzony 10 plasterków
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa 2 łyżki

Składniki na marynatę

miód płynny 4 łyżki
piwo 100 ml
ocet balsamiczny 2 łyżki
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Przepiórki pieczone w boczku

Wszystkie składniki na marynatę łączymy w miseczce.

Przepiórki dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar skóry, ewentualnie szyjki. Nacieramy sola i pieprzem i wkładamy do marynaty na ok. 1-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przepiórki wyjmujemy z marynaty, przyciskamy do tuszki udka i skrzydełka, owijamy mocno boczkiem i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy przepiórki z każdej strony aż się ładnie zarumienią po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok. 1-1 ½ godziny.

Przepiórki pieczone w boczku podałam na lekkiej sałatce z rukoli i blanszowanych marchewek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 22.05.2017 15:30
ładnie zarumienione smaczne mięsko
Renata9 17.05.2015 19:40
Bardzo smaczne jedzonko :-)
dollce 17.05.2015 18:52
pięknie wyglądają
ania2610 17.05.2015 17:09
wspaniale wyglądają, pięknie upieczone!
Internetowa Kuchnia 17.05.2015 16:52
muszą być przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak