Przepiórki pieczone w boczku

Przepiórki pieczone w boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • przepiórka

    2 szt
  • boczek wędzony

    10 plasterków
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • oliwa

    2 łyżki

Składniki na marynatę

  • miód płynny

    4 łyżki
  • piwo

    100 ml
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na marynatę łączymy w miseczce.

Przepiórki dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar skóry, ewentualnie szyjki. Nacieramy sola i pieprzem i wkładamy do marynaty na ok. 1-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przepiórki wyjmujemy z marynaty, przyciskamy do tuszki udka i skrzydełka, owijamy mocno boczkiem i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy przepiórki z każdej strony aż się ładnie zarumienią po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok. 1-1 ½ godziny.

Przepiórki pieczone w boczku podałam na lekkiej sałatce z rukoli i blanszowanych marchewek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

22.05.2017 15:30
ładnie zarumienione smaczne mięsko

Renata9

17.05.2015 19:40
Bardzo smaczne jedzonko :-)

dollce

17.05.2015 18:52
pięknie wyglądają

ania2610

17.05.2015 17:09
wspaniale wyglądają, pięknie upieczone!

Internetowa Kuchnia

17.05.2015 16:52
muszą być przepyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat