Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej
- szparagi
- szparagi przepis
- szparagi z szynką parmeńską
Sezon szparagowy przypada na koniec kwietnia i trwa aż do końca czerwca. To właśnie w tym okresie warto szukać na pobliskich straganach i w sklepach najlepszych okazów, by następnie przygotować wiele pysznych dań z ich dodatkiem.
1. Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut.
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparami myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą.
3. W miseczce łączymy ser pleśniowy, masło, mleko, natkę pietruszki i posiekane orzechy. Ucieramy wszystko aż składniki się dobrze połączą.
4. Plasterki szynki rozkładamy, na każdym rozsmarowujemy trochę nadzienia serowego i układamy po jednym szparagu. Zawijamy jak roladki.
5. Tak przygotowane szparagi nabijamy na patyczki do szaszłyków (po 4 sztuki na patyczku) i zapiekamy ok. 15-20 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżo zmielonym pieprzem.