Sposób przygotowania

Przygotowanie szparagów:
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. W wysokim, wąskim garnku gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć solimy ją i wkładamy szparagi, tak aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.

Przygotowanie jajka w koszulce:
W garnku gotujemy litr wody. Gdy woda zawrze zmniejszamy palnik – ma lekko bulgotać, dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego. Jajka, każde oddzielnie wbijamy do małej miseczki. Łyżką energicznie mieszamy wodą tak, aby powstał mały wir/lejek. Następnie z jak najniższej wysokości w środek leja wlewamy pewnym ruchem jajko. Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajko za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerzyk z papierowym ręcznikiem żeby osuszyć je z wody. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.

Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy musztardę francuską z miodem. Dodajemy wodę i oliwę i ucieramy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy po 4 szparagi, dodajemy po 3 plasterki szynki (szynkę można upiec żeby była chrupiąca) i na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Całość polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Ania321

    apetyczne danie :)
  • 0
    lgo6-png
    Opublikowano

    dollce

    Pyszności :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !