Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na dwie osoby

  • szparagi zielone

    8 szt
  • szynka parmeńska

    6 plasterków
  • sól

Składniki na sos

  • musztarda francuska

    3 łyżeczki
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • woda

    2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na jajko w koszulce

  • jajka

    2 szt
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • woda

    1 litr
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie szparagów:
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. W wysokim, wąskim garnku gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć solimy ją i wkładamy szparagi, tak aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.

Przygotowanie jajka w koszulce:
W garnku gotujemy litr wody. Gdy woda zawrze zmniejszamy palnik – ma lekko bulgotać, dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego. Jajka, każde oddzielnie wbijamy do małej miseczki. Łyżką energicznie mieszamy wodą tak, aby powstał mały wir/lejek. Następnie z jak najniższej wysokości w środek leja wlewamy pewnym ruchem jajko. Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajko za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerzyk z papierowym ręcznikiem żeby osuszyć je z wody. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.

Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy musztardę francuską z miodem. Dodajemy wodę i oliwę i ucieramy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy po 4 szparagi, dodajemy po 3 plasterki szynki (szynkę można upiec żeby była chrupiąca) i na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Całość polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

19.05.2015 21:35
Pyszności :)

Ania321

17.05.2015 14:54
apetyczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat