Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z porzeczką i kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

czerwonych i czarnych porzeczek 500 g

Kruszonka

margaryny 270 g
mąka 400 g
wiórek kokosowych 3 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru 200 g
cukru waniliowego 2 łyżeczki

Masa serowa

twarogu sernikowego 600 g
margaryny lub masła 40 g
jajko 3 szt
kaszy manna 4 łyżki
cukru pudru 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z porzeczką i kruszonką

1. Porzeczki przebrać,usunąć gałązki, umyć i osuszyć na sicie.
2 Kruszonka: margarynę stopić i ostudzić. W misce wymieszać
mąkę,cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia,wiórka kokosowe.
Dolać tłuszcz i zrobić kruszonkę.
3. Tortownicę o wymiarach 26 cm. wysmarować margaryną. Na dno tortownicy
wsypać 2/3 kruszonki.
4. Masa serowa: Margarynę stopić, ostudzić. Oddzielić żółtka od
białek.Twaróg sernikowy połączyć z cukrem,żółtkami i kaszą manną.
Na koniec dolać stopioną margarynę i ubitą pianę z białek.
5. Masą serową posmarować ciasto,wyłożyć porzeczki. Wierz posypać
pozostałą kruszonką.
6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec około 60
minut.
7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 23.09.2016 19:16
Smacznie i apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak