Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
grzyby leśne 0,5 kg
boczek wędzony 0,4 kg
łopatka bez kości 0,5 kg
kiełbaski 5 sztuk
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanki
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sok- przecier pomidorowy 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kroki postępowania

1
Kapustę zalać wodą. Zagotować. Jeżeli jest bardzo kwaśna, można po zagotowaniu wymienić lub podmienić część wody.
Krok 1 - Bigos foto
2
Boczek i kiełbaski pokroić w drobne plasterki. Mięso pokroić na kawałki.
Krok 2 - Bigos foto
3
Do kapusty dołożyć mięso i wędliny. Dołożyć grzyby ( ja używam mrożonych kozaków , maślaków i podgrzybków). i przyprawy.
Krok 3 - Bigos foto
4
Po 1/2 godzinie gotowania dodać wino. a po godzinie sok przecierowy z pomidorów. Gotować ok. 3- 4 godzin aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 4 - Bigos foto
5
Bigos można odgrzewać przez kilka kolejnych dni jest jeszcze lepszy!! Smacznego!!
Krok 5 - Bigos foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 11.06.2015 16:25
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak