Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa szczawiowa z pierwszego, wiosennego szczawiu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 3-4 garstki
woda
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/3 korzenia
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
masło 2 łyżki
śmietana 12%
jajko ugotowane na twardo
sól i pieprz
ziemniaki kilka sztuk
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa szczawiowa z pierwszego, wiosennego szczawiu

Do garnka z wodą (ilość wg uznania) wrzucam włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz listki laurowe - gotuję wywar do miękkości warzyw. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz sól, kiedy lekko zmiękną dorzucam opłukany i drobno pokrojony szczaw - chwilę gotuję. Następnie dokładam masełko i przyprawiam do smaku. Na sam koniec rozprowadzam mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody oraz mieszam śmietanę w niewielkiej ilości zupy i wlewam wszystko do garnka. Do zupki gotuję jajka na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 23.09.2016 19:25
Lubię takie zupy
msmariusz 09.07.2016 00:22
smakowita, pożywna
Ewelina1991 16.05.2015 07:41
smakowita zupka
Łukasz15 15.05.2015 22:02
Moja ulubiona
Sroczka 15.05.2015 20:50
Ależ ta zupka pysznie wygląda.
IKrakowianka 15.05.2015 20:42
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak