Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaki po burgundzku

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ślimaki 1 kg
masło 200 g
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 4 łyżki
oregano świeże 1 łyżka
posiekane listki tymianku 1 łyżka
bazylia świeża 3-4 listki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
papryka w płatkach szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki po burgundzku

Jeśli używacie świeżych, żywych ślimaków to należy ugotować je w wywarze warzywnym.
Jeśli używacie mrożonych tuszek to je rozmrażamy.
Jeśli używacie ślimaków mrożonych w muszlach ugotowanych w bulionie to rozmrażamy je, wyjmujemy tuszki z muszli, odcinamy końcową niezjadliwą część ślimaka.
Gotowe ślimaki w sosie własnym lub bulionie odcedzamy.

Dalej postępujemy dla wszystkich wersji tak samo:
Zioła drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy, ucieramy całość z masłem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą płatków chili.
Czyste muszle napełniamy przygotowanym masłem, wkładamy tuszkę ślimaka i na wierzch ponownie wkładamy masło.
Ślimaki układamy na blaszce do pieczenia lub w specjalnym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 18.06.2017 07:23
ciekawe smaki
DorotaZ 16.05.2015 10:28
Smakowicie wyglądają, chętnie bym skosztowała:)
Maridka19 16.05.2015 10:17
świetny przepis
Małgorzata Pin 16.05.2015 08:58
Wyglądają apetycznie choć nie jadłam ślimaków ale takie bym z ochotą spróbowała.
dom-agi 16.05.2015 07:12
Nie jadłam nigdy ślimaków, ale podobno są pyszne!
Iwusia 15.05.2015 21:48
ciekawa propozycja
ada.la 15.05.2015 21:36
jeszcze nie miałam okazji jeść ślimaków
ada.la 15.05.2015 21:35
wyglądają kusząco
Katarzyna59 15.05.2015 21:10
nigdy nie jadłam ślimaków :)
Ada-Gaba 15.05.2015 21:02
fajny przepis, ładnie podane
miodunka 15.05.2015 20:52
ciekawy przepis ale raczej bym nie zjadła!!
Aannkaa82 15.05.2015 20:52
Nigdy nie próbowałam ślimaków ale wyglaaja apetycznie.
pestka 15.05.2015 20:46
ciekawy przepis
IKrakowianka 15.05.2015 20:42
ciekawa propozycja
Grazyna0211 15.05.2015 19:47
szkoda że przepis nie -kpk- bo z chęcią bym zobaczyła kolejne etapy przygotowań
pajbek 15.05.2015 19:22
Ciekawe klimaty :-)
Smaczna_B 15.05.2015 19:01
oj nie wiem , czy bym coś takiego zjadła..... ale danie ładnie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak