Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na wątróbkę

wątróbka drobiowa 200 g
boczek wędzony 100 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na karmelizowaną cebulę

cebula czerwona 4 szt
cebula biała 1 szt
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier brązowy 1 łyżka
ocet balsamiczny 2 łyżki
ocet winny czerwony 1 łyżki

Dodatkowo

jabłka 2 szt
Majeranek suszony Prymat
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut.

Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.
Krok 1 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem foto
2
Przygotowanie wątróbki:
Wątróbkę oczyszczamy i dzielimy na w miarę równe kawałki, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i każdy kawałek oddzielnie zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Krok 2 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem foto
3
Przygotowanie jabłek:
Jabłka kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości), usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Jabłka można piec razem z wątróbką.

Wątróbkę podajemy na plasterku jabłka z karmelizowaną cebulą. Dekorujemy natką pietruszki
Krok 3 - Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.02.2016 11:32
Spróbowałabym takiej wątróbki.
DorotaZ 16.05.2015 10:38
Jednym słowem: REWELACJA!!! :)
VioletoweKucharzenie 15.05.2015 15:29
moje smaki. uwielbiam karmelizowaną cebulę....
adelajda 15.05.2015 11:56
Nie lubię wątróbki:) Wygląda mega apetycznie :)))
ania2610 15.05.2015 10:29
cudnie wygląda - doskonałe połączenie!
V_kuchareczka 15.05.2015 10:05
ciekawy pomysł
dollce 15.05.2015 09:41
Prezentuje się obłędnie :)
Wacław 15.05.2015 09:37
pięknie podana wątróbka :-)
Justi2401 15.05.2015 09:01
Wygląda przepysznie! Uwielbiam wątróbkę :)
Futka 15.05.2015 08:37
Bajeczna wątróbka! Prezentuje się bardzo smakowicie :)
norweska20 14.05.2015 23:42
smakowite połączenie
Róża1 14.05.2015 23:40
wspaniały przepis !!!!!!!!!!!
Internetowa Kuchnia 14.05.2015 23:12
wygląda apetycznie
wwwiolka 14.05.2015 22:58
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak