Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z polędwiczką wieprzową
Dressing przygotowuję mieszając olej rzepakowy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Pomidora umyć i pokroić w półksiężyce, gruszkę umyć, obrać i również pokroić na takie same cząstki jak pomidora. Ser pokroić na plasterki.
Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć ją solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczkę po 3-5 minut z każdej strony (ja smażyłam po 3 minuty by była lekko krwista, jeśli lubicie wysmażoną, smażcie ją po 5 minut z każdej strony).
W tym czasie przygotować talerze. Na każdym z nich ułożyć po garści sałat. Na sałaty ułożyć po kilka części pomidora, gruszki oraz sera pleśniowego. Ja dodałam jeszcze kilka kuleczek mozzarelli, która zalegała w lodówce.
Gdy mięso się usmaży należy je zdjąć z patelni na osobny talerz i pozostawić na klika chwil, aby odpoczęło. Po 2-3 minutach polędwiczkę pokroić na plastry i ułożyć na sałatce. Całość skropić dressingiem.
Do tej sałatki można przygotować też sos Cezar.