Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z polędwiczką wieprzową

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 sztuka
mieszanka świeżych sałat 4 garści
pomidor 1-2 sztuki
gruszki 2 sztuki
ser pleśniowy niebieski 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 4 łyżki

Dressing:

olej rzepakowy 6 łyżek
czosnek 1-2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z polędwiczką wieprzową

Dressing przygotowuję mieszając olej rzepakowy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Pomidora umyć i pokroić w półksiężyce, gruszkę umyć, obrać i również pokroić na takie same cząstki jak pomidora. Ser pokroić na plasterki.

Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć ją solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczkę po 3-5 minut z każdej strony (ja smażyłam po 3 minuty by była lekko krwista, jeśli lubicie wysmażoną, smażcie ją po 5 minut z każdej strony).

W tym czasie przygotować talerze. Na każdym z nich ułożyć po garści sałat. Na sałaty ułożyć po kilka części pomidora, gruszki oraz sera pleśniowego. Ja dodałam jeszcze kilka kuleczek mozzarelli, która zalegała w lodówce.

Gdy mięso się usmaży należy je zdjąć z patelni na osobny talerz i pozostawić na klika chwil, aby odpoczęło. Po 2-3 minutach polędwiczkę pokroić na plastry i ułożyć na sałatce. Całość skropić dressingiem.

Do tej sałatki można przygotować też sos Cezar.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 25.05.2015 21:25
Jest pyszna, polecam!
Motorek 24.05.2015 20:38
bardzo dobra sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak