Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LEKKO PIKANTNY SOS PAPRYKOWY

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 400 gram
bulion warzywny 400 ml
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
papryczka chili 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
szalotka 1 szt
oliwa 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: LEKKO PIKANTNY SOS PAPRYKOWY

Paprykę w całości opiekamy na ruszcie lub w piekarniku do momentu aż skórka będzie przypieczona gorącą owijamy folią aluminiową gdy przestygnie zdejmujemy z niej skórkę usuwamy gniazda nasienne i miksujemy w blenderze lub rozdrabniaczu.W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy wędzoną paprykę w proszku,posiekaną szalotkę,czosnek oraz papryczkę chili i wszystko razem podsmażamy przez pół minuty.Teraz do rondla dodajemy zmiksowaną paprykę dolewamy bulion warzywny i dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy przez 10 minut w odkrytym rondlu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.Gotowy sos doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem oraz dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.08.2015 23:45
na pewno smaczny
IwonaKa 24.07.2015 20:54
lubię takie sosy
mariuszek8 29.06.2015 14:01
uwielbiam wszystko co jest pikantne
gosia56 28.05.2015 21:33
pyszny sosik;)
adelajda 18.05.2015 08:08
dobry sos :)))
asiczekz 14.05.2015 23:40
lubię takie :)
Hrabina w kuchni 14.05.2015 21:01
Smaczny sos.
Wafelek2601 14.05.2015 20:49
Świetny do mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak