Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka na parze w marynacie ze świeżej bazyli parowane z ziemniakami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 1 kg
ziemniaki 300 g
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
czosnek 4 ząbki
bazylia świeża 1 pęk
sól i pieprz
olej 2 łyżki
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka na parze w marynacie ze świeżej bazyli parowane z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Do garnka nalewamy szklankę wody. Wrzucamy kucharka ziele angielskie oraz liście laurowe.
Krok 1 - Udka na parze w marynacie ze świeżej bazyli parowane z ziemniakami foto
2
Na wierzch garnka stawiamy cedzak i wkładamy do niego ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków, oraz solą i pieprzem.
Krok 2 - Udka na parze w marynacie ze świeżej bazyli parowane z ziemniakami foto
3
Udka obczyszczamy i marynujemy z przyprawą do kurczaka, świeżo posiekaną bazylię, czosnkiem solą, piprzem i olejem. Nacieramy udka marynatą i odstawiamy na 12 godzin
Krok 3 - Udka na parze w marynacie ze świeżej bazyli parowane z ziemniakami foto
4
Na ziemniaki układamy .zamarynowane udka z kurczaka. Całość przykrywamy pokrywą i parujemy.
Krok 4 - Udka na parze w marynacie ze świeżej bazyli parowane z ziemniakami foto
5
Parujemy około 40 min i podajemy z listkiem świeżej bazylii.
Krok 5 - Udka na parze w marynacie ze świeżej bazyli parowane z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 03.12.2015 08:38
wspaniałe danie
halina17 14.05.2015 19:42
Dobre danie.
Łukasz15 14.05.2015 19:06
Bardzo apetyczne
Sroczka 14.05.2015 18:16
Z chęcią zjadłabym takie mięsko na obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak