Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bułki z sezamem (6 szt)

mąka pszenna 350 g
mleko 100 ml
cukier 1 łyżeczka
drożdże 10 g
masło 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
jajko do posmarowania
sezam

Marynowany kurczak

pierś z kurczaka 500 g
oliwa 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
limonka sok z połowy

Dodatkowo

papryka czerwona 1 szt
Mieszanka: warzyw na patelnię z ziołami i papryką 200 g
cebula czerwona 1 szt
pomidor
ogórek
ser żółty
keczup
majonez

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem

Kroki postępowania

1
Bułki z sezamem:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło).
Krok 1 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto
2
Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C.
Krok 2 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto
3
Marynowany kurczak:
Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię.
Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub majonez.
Krok 3 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darmiona 14.05.2015 20:48
Mniam ja uwielbiam domowe hamburgery
Katarzyna59 14.05.2015 18:35
pychotka!!!
Justi2401 14.05.2015 15:39
Ale bym się wgryzła w takiego burgera :D
Anna133 14.05.2015 14:46
wyglądają wspaniale ;)
marcia7 14.05.2015 14:36
ta limonka brzmi nieźle
jasiek 14.05.2015 14:15
dobry smak
VioletoweKucharzenie 14.05.2015 13:54
Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak