Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem

Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułki z sezamem (6 szt)

  • mąka pszenna

    350 g
  • mleko

    100 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    10 g
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    do posmarowania
  • sezam

Marynowany kurczak

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • papryka ostra Prymat

    0,5 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    0,5 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka

  • limonka

    sok z połowy

Dodatkowo

  • papryka czerwona

    1 szt
  • Mieszanka:

    warzyw na patelnię z ziołami i papryką 200 g
  • cebula czerwona

    1 szt
  • pomidor

  • ogórek

  • ser żółty

  • keczup

  • majonez

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem
Bułki z sezamem:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło).
Krok 2 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem
Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C.
Krok 3 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem
Marynowany kurczak:
Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię.
Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub majonez.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

darmiona

14.05.2015 20:48
Mniam ja uwielbiam domowe hamburgery

Katarzyna59

14.05.2015 18:35
pychotka!!!

Justi2401

14.05.2015 15:39
Ale bym się wgryzła w takiego burgera :D

Anna133

14.05.2015 14:46
wyglądają wspaniale ;)

marcia7

14.05.2015 14:36
ta limonka brzmi nieźle

jasiek

14.05.2015 14:15
dobry smak

VioletoweKucharzenie

14.05.2015 13:54
Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat