Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 6 liści
przecier pomidorowy 2-3 łyżek
cukier 1 szczypta
szczypiorek
masło 1/4 kostki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kucharek SMAK LATA
twaróg 200 g
kasza gryczana 1 1/2 szklanki (ugotowanej)
czosnek z chili
pieczarki w zalewie solnej
cebula 1 szt.

Porada

Dobrze jest zacząć smażyć w miejscu złączenia liści.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym

Kroki postępowania

1
Na łyżce masła smażymy połówkę cebuli drobno pokrojonej, którą solimy.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
2
Odcedzamy czosnek marynowany i przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy Smakiem Lata, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego czosnek.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
3
Następnie szykujemy farsz: wkładamy do malaksera ugotowaną kaszę gryczaną, twaróg, przesmażoną cebulę z patelni, doprawiamy majerankiem szczypty, pieprzem czarnym mielonym, solą morską, a na koniec dokładamy wyjęty z pieca podpieczony czosnek, część zostawiamy do dekoracji.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
4
Farsz miksujemy i wypełniamy nim liście kapusty formując roladki ( wycinamy głąb).
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
5
Następnie obsmażamy gołąbki na maśle w rondlu po 2 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
6
Do garnka z gołąbkami wlewamy zimną wodę, przecier pomidorowy, dodajemy 2 liście laurowe, Smak Lata , odrobinę cukru i gotujemy ok 20 minut.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
7
Na patelni smażymy pozostałą częścią drobno pokrojonej cebuli, dokładamy odcedzone i pokrojone pieczarki ,a na koniec szczypior.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto
8
Gołąbki podajemy z sosem z pieczarkami, cebulą i szczypiorkiem, dekorujemy pieczonym czosnkiem oraz pozostałą częścią szczypioru.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 54: Gołąbki kresowe z grzybami i pieczonym czosnkiem marynowanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 23.09.2016 21:07
Potrawa mojego męża z rodzinnych stron jego mamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak