Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie risotto na mleku

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 120 g (Arborio)
masło 1,5 łyżki
mleko około 750 ml
ksylitol 2 łyżki
sól 1 szczypta
konfitura z czarnej porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie risotto na mleku

Propozycja na risotto w słodkiej odsłonie, przygotowywane na mleku. Ryż jest idealnie miękki i kleisty, a słodko - kwaśny dodatek w postaci konfitury z czarnej porzeczki, doskonale łączy smaki.

PRZYGOTOWANIE:

1. Na rozgrzane masło wsypujemy suchy ryż i smażymy go do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz.

Następnie partiami dolewamy mleko, tak by ryż w całości wchłaniał każdą porcję (jak przy przygotowywaniu klasycznego risotto). W międzyczasie dodajemy ksylitol i szczyptę soli.

Ryż przez cały czas mieszamy, aby nie dopuścić do wykipienia mleka.

2. Gdy ryż wchłonie całe mleko i będzie odpowiednio miękki i kleisty, przykrywamy go na około 3 minuty, a następnie wykładamy na talerze i podajemy z konfiturą z czarnej porzeczki.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwciol 17.08.2016 17:37
wygląda smacznie, chętnie spróbuje ryżyk
darmiona 14.05.2015 20:51
nowość dla mnie, musi być super
AgaS10 14.05.2015 10:15
apetycznie wygląda:)
R'n'G Kitchen 14.05.2015 09:54
Ależ pysznie wygląda
kloruś 14.05.2015 09:12
chętnie bym skosztowała!
Maridka19 14.05.2015 08:13
Wygląda przepysznie :)
Klausia 14.05.2015 00:01
Na pewno smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak