Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowo kokosowe placuszki
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i łyżkę mleka i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy mąkę połączoną z solą i zmielone migdały z kokosem. Energicznie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Masę gotujemy przez ok. 3 minuty często mieszając. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta w odstępach ok. 6 cm od siebie. Blachę wstawiamy na ok. 10-12 minut do piekarnika – placuszki powinny się rozpłynąć i bulgotać.
Upieczone migdałowo kokosowe placuszki pozostawiamy do zastygnięcia i wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut żeby przestygła. Migdałowo kokosowe placuszki polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!