Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrusowe mielone w płatkach owsianych

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
cebula 1 nieduża sztuka
czosnek ząbki 3 sztuki
miód akacjowy 2 łyżki
mielone nasiona kolendry pół łyżeczki
skórka z cytryny z jednej całej
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat szczypta
cząber pół łyżeczki
płatki owsiane 100 gram
jajko 1 sztuka
tabasco kilka kropel

Porada

Kotlety powinny być w miarę płaskie, ponieważ płatki dosyć szybko się smażą. Przy grubych kotletach może się okazać, że płatki już prawie się palą, a środek mięsa nadal jest surowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrusowe mielone w płatkach owsianych

Cytrynę sparzyć i wyszorować. Następnie zetrzeć z niej skórkę. Mięso mielone - najlepiej z łopatki lub karczku, aby miało trochę swojego tłuszczyku - włożyć do miski. Dodać styartą skórkę z cytryny, mieloną kolendrę, roztarty w dłoniach suszony cząber, odrobinę soli i pieprz cytrynowy. Całość wymieszać.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wylać miód i poczekać do momentu, aż cały się spieni. Wtedy wrzucić tam czosnek, a po kilku chwilach także cebulę. Karmelizować całość, jednak należy uważać, by nie spalić warzyw. Pod koniec karmelizowania można skropić wszystko kilkoma kroplami octu jabłkowego. Karmelizowany czosnek i cebulę dodać do mięsnej masy. Dla podkreślenia smaku można dodać do masy kilka kropel tabasco.
Wyrabiać chwilę, a gdy składniki dokładnie się połączą formować niewielkie, w miarę płaskie kotlety.
Każdy kotlet maczać w rozkłóconym jajku, następnie w płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia się płatków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.05.2015 00:33
na pewno dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak