Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane chlebki nadziewane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Chlebki

mąka chlebowa 500 g
mleko ciepłe 200 ml
woda ciepła 100 ml
drożdże suche 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki

Nadzienie

ser fromage 70 g
suszone pomidory 4
oliwki czarne 4
kapary całe Smak 1 łyżka

Sos

buraczki konserwowe 2 łyżki
jogurt naturalny 150 ml
czosnek 2 ząbki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane chlebki nadziewane

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz, drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ciepłe mleko oraz wodę i energicznie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Grillowane chlebki nadziewane foto
2
Pomidory, oliwki i kapary pokroić drobno i rozetrzeć z serkiem fromage. Podzielić farsz na 8 części.
Krok 2 - Grillowane chlebki nadziewane foto
3
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej części formować kulkę, rozpłaszczyć rękoma i nałożyć porcję farszu.
Krok 3 - Grillowane chlebki nadziewane foto
4
Zawinąć brzegi ciasta do środka i uformować płaski placek. Za pomocą pędzelka smarować jedną stronę placka oliwą i układać na grillu. Piec kilka minut - do mocnego zarumienienia. Następnie smarować drugą stronę i przekładać na ponowne kilka minut. Sos: do jogurtu dodać buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, dokładnie wymieszać. Placki doskonale smakują jako dodatek, jak i samodzielne danie. Świetne są również na zimno.
Krok 4 - Grillowane chlebki nadziewane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak