Kapusta zapiekana z makaronem

Kapusta zapiekana z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    50 dag
  • bulion

    2 l
  • makaron

    50 dag
  • oliwa

    3 łyżki
  • masło

    10 dag
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • szynka

    25 dah
  • śmietana

    200 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę przekroić w paski szerokości ok 1 cm. Do zagotowanego bulionu wrzucić makaron i gotować ok 5 min, dodać pokrojoną kapustę i gotować dalsze 10 min. Do rozgrzanego masła i oliwy wsypać bułką tartą, pieprz i paprykę. Z masy formować małe kluseczki. Szynkę pokroić w paseczki. Odcedzić makaron z kapustą, pozostawiając bulion. Kapustę i makaron połączyć z szynką. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić solą i pieprzem, udekorować kluseczkami. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni. Bulion połączyć ze śmietaną, doprawić solą. pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zapiekankę polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

09.02.2014 09:19
smaczne jedzonko

Seba

11.04.2012 12:39
smaczna

plocia

17.08.2010 09:27
kapusta z makaronem, ciekawe połączenie

Monika193

16.08.2010 16:46
napewno pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat