Przepis i sposób przygotowania na: Wiejski chleb na zakwasie
Przepis na:
- chleb wiejski
- pieczywo na zakwasie
- chlebek z otrębami
Kroki postępowania
Mąki zmieszaj ze sobą i z solą. Wlej ciepłą wodę oraz wsyp przyprawę do chleba. Dodaj zakwas i wsyp drożdże oraz oliwę. Ciasto wyrabiaj ręką przez około pięć minut.
Przykryj wyrobione ciasto ściereczką lnianą i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny. Po tym czasie chleb wyraźnie podwoi objętość.
Rzdziel ciasto na dwie części i przełóż do dwóch keksówek (obsypanymi otrębami) o wymiarach 23x11 centymetrów. Wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Posyp makiem i odstaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na dolnej półce piekarnika postaw naczynie żaroodporne z wodą. Wsadź chlebek do nagrzanego do 220 stopni i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Upieczony chleb ostudź na kratce kuchennej.