Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejski chleb na zakwasie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Każdy, kto wychował się na wsi zna zapach świeżo upieczonego chleba. Nie tylko zapach jest wspaniały, ale i smak. Wystarczy odkroić kawałek i posmarować go masłem.

Składniki:

mąka chlebowa 2,5 szklanki
mąka żytnia 3/4 szklanki
mąka pełnoziarnista 3 łyżki
woda ciepła 1,5 szklanki
zakwas żytni 1/2 szklanki
drożdże suche 1 łyżeczka
Przyprawa do chleba 1 łyżka
Sól kamienna spożywcza jodowana 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
otręby pszenne do formy
jajko 1 sztuka
mleko 2% 1 łyżka
mak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejski chleb na zakwasie

Przepis na:

  • chleb wiejski
  • pieczywo na zakwasie
  • chlebek z otrębami

Kroki postępowania

1

Mąki zmieszaj ze sobą i z solą. Wlej ciepłą wodę oraz wsyp przyprawę do chleba. Dodaj zakwas i wsyp drożdże oraz oliwę. Ciasto wyrabiaj ręką przez około pięć minut.

Krok 1 - Wiejski chleb na zakwasie foto
2

Przykryj wyrobione ciasto ściereczką lnianą i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny. Po tym czasie chleb wyraźnie podwoi objętość.

Krok 2 - Wiejski chleb na zakwasie foto
3

Rzdziel ciasto na dwie części i przełóż do dwóch keksówek (obsypanymi otrębami) o wymiarach 23x11 centymetrów. Wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Krok 3 - Wiejski chleb na zakwasie foto
4

Posyp makiem i odstaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na dolnej półce piekarnika postaw naczynie żaroodporne z wodą. Wsadź chlebek do nagrzanego do 220 stopni i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Upieczony chleb ostudź na kratce kuchennej.

Krok 4 - Wiejski chleb na zakwasie foto

Świeżo upieczony chleb wiejski smakuje nawet z samym masłem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulette17 13.05.2015 20:54
Oj zjadłabym taką małą pajdkę takiego swojskiego chlebka z ogóraskiem kiszonym i smalczykiem domowym :)) Super chlebek :)
jasiek 13.05.2015 11:41
zdrowy chlebek
W poszukiwaniu inspiracji 13.05.2015 10:55
Domowy chleb jest najlepszy ;)
ania2610 13.05.2015 10:43
już czuję ten zapach, doskonałe pieczywo!
bertpvd 13.05.2015 10:27
chleb pierwsza klasa
Benita 13.05.2015 10:15
Taki chlebuś to samo zdrowie
jagoda5913 13.05.2015 09:58
Pycha chlebek
Futka 13.05.2015 09:03
Przepyszny i pachnący chlebek domowy :D
IKrakowianka 13.05.2015 09:02
super, domowy wypiek
olkaaa 13.05.2015 07:51
bardzo lubię
norweska20 13.05.2015 00:20
apetyczny wypiek
gusia1000 13.05.2015 00:16
Widać, ze jest smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak