Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miętus 400-500 g
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
pomidory koktajlowe (czerwone) kilka szt.
żółty ser starty 50 g
mleko 200 ml
mąka pszenna 50 g
masło klarowane do smażenia
Musztarda delikatesowa Prymat
pory 2 szt.
Przyprawa curry orientalna Prymat
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
wino białe wytrawne 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym

Kroki postępowania

1
Dokładnie mieszamy w rondelku mąkę z masłem klarowanym, tak aby nie było grudek. Powoli dolewamy zimne mleko, doprawiamy gałką muszkatołową, łyżką musztardy stołowej oraz curry.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
2
Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone na kawałki pory, solimy je, pieprzymy i zalewamy sosem beszamelowo-musztardowym. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
3
Filetujemy miętusa i posypujemy go przyprawą do ryb. Na patelnię wkładamy łyżkę masła klarowanego i smażymy miętusa skórą do patelni (ok 2 min. z każdej strony). Obok kładziemy pokrojone w plastry ząbki czosnku i pomidory (w momencie odwrócenia ryby), całość podlewamy białym winem i smażymy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
4
Pod koniec zapiekania porów posypujemy je z wierzchu tartym żółtym serem i pieczemy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy na talerz.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
5
Pory serwujemy z filetem z miętusa, pomidorami i czosnkiem z patelni.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak