Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy kurczak w czosnku i tymianku

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
sok z cytryny z 1,5 sztuki
ząbki czosnku 6 sztuk
tymianek 4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy kurczak w czosnku i tymianku

Udka umyć i zrobić w nich po kilka nacięć. W nacięcia włożyć część (3 ząbki) pokrojonego w dość spore kawałki czosnku. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, obłożyć resztą pokrojonego czosnku i polać sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny ( u mnie cała noc). Przed pieczeniem udka polać niewielką ilością oleju i włożyć do rękawa do pieczenia razem z liśćmi laurowymi. Piec przez ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok 30 - 40 minut. Udka mają się ładnie zrumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 12.05.2015 09:25
moje smaki, uwielbiam!
paulette17 12.05.2015 09:10
Pięknie wygląda. Na pewno aromatyczny i smaczny :)
Adamorek 12.05.2015 09:10
bosko wygląda tak doprawiony
ilka01 12.05.2015 07:21
wygląda bardzo apetycznie :)
Róża1 12.05.2015 00:29
ciekawy pomysł !!!!!!!!!!!!!
dollce 11.05.2015 23:17
super apetyczne danie
Iwusia 11.05.2015 22:50
bardzo apetyczny
wwwiolka 11.05.2015 22:15
Bardzo fajny przepis.
agataw1990 11.05.2015 21:32
wygląda bardzo smacznie
teresa18 11.05.2015 21:29
rewelacyjne smaczki
RenataZ-et 11.05.2015 21:22
bardzo apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak