Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek rolowany na ostro

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1,3 kg
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
czosnek 5 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek rolowany na ostro

Kroki postępowania

1
Mięsny boczek dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć bardzo delikatnie oliwą.
Czosnek posiekać. Mięso natrzeć czosnkiem oraz przyprawami z obu stron.
Krok 1 - Boczek rolowany na ostro foto
2
Zwinąć roladę, mocno związać nicią bawełnianą.

Krok 2 - Boczek rolowany na ostro foto
3
Włożyć do woreczka do pieczenia i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5 godziny.

Krok 3 - Boczek rolowany na ostro foto
4
15 minut przed końcem pieczenia wyjąć z worka, aby mięso się zrumieniło.

Krok 4 - Boczek rolowany na ostro foto
5
Upieczony boczek pokroić w plastry i podawać.
Krok 5 - Boczek rolowany na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.05.2015 08:27
pyszny boczuś
mirosława4 11.05.2015 15:24
boczek pierwsza klasa !
Janina 11.05.2015 15:02
Lubie takie wędlinki robione w domu;)
Aannkaa82 11.05.2015 13:51
Uwielbiam boczuś i robie prawie identyczny, pycha ze świeżym chlebkiem :)
Wacław 11.05.2015 13:46
pyszny boczuś :-)
Aleksandra/Olcia 11.05.2015 12:54
bardzo lubię na chlebku
gosia561 11.05.2015 12:23
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak