Ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • 250g mąki tortowej przesianej

  • masło

    125g
  • 250 ml wody

  • 1/2 op. mrożonych truskawek

  • cukier

    2 łyzki
  • 2 lyzeczki zelatyny

  • duży kubek smietanki kremówki 30%

  • fix do śmietany

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę i masło zagotować. Wyłaczyc gaz. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. Nakładać ciasto łyzka lub szprycą z największym otworem na papier do pieczenia na blasze. Zachować odstępy bo ptysie urosną. Piec ok 30 min. w 190-200 st.C . Nie otwierać przez ten czas piekarnika. Wyjac gorące przekroic nozem. Niech przestygną.

Mi wyszło 24 sztuki. Ptysie o roznym rozmiarze. Ale nastepny razem bedzie lepiej. W kazdym razie efekt super, rodzinka spałoszowała. Ledwo zdazyłam cyknąc zdjęcie.

W międzyczasie. Żelatyne zalać odrobiną wody. Truskawki zmiksowac z cukrem. Żelatyne podgrzac, do rozpuszczenia sie i wlac do truskawek. Odstawic na 15 minut do lodówki. Śmietane ubić wg wskazań z fixem. Wymieszac truskawki ze śmietana. Nadkładac na ptysie, gotowe ptysie posypac cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

13.01.2013 10:43
chyba nie ma osoby która by nie zjadła ptysia

eli_555

28.04.2011 23:15
pychotki

PaniMISIOWA

06.01.2011 09:07
wspaniałe

darus

08.10.2010 15:54
super pyszności

ZEWA

09.09.2010 15:31
uwielbiam ptysie

Małgorzata113

14.08.2010 09:36
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat