Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem truskawkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
250g mąki tortowej przesianej
masło 125g
250 ml wody
1/2 op. mrożonych truskawek
cukier 2 łyzki
2 lyzeczki zelatyny
duży kubek smietanki kremówki 30%
fix do śmietany
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem truskawkowym

Wodę i masło zagotować. Wyłaczyc gaz. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. Nakładać ciasto łyzka lub szprycą z największym otworem na papier do pieczenia na blasze. Zachować odstępy bo ptysie urosną. Piec ok 30 min. w 190-200 st.C . Nie otwierać przez ten czas piekarnika. Wyjac gorące przekroic nozem. Niech przestygną.

Mi wyszło 24 sztuki. Ptysie o roznym rozmiarze. Ale nastepny razem bedzie lepiej. W kazdym razie efekt super, rodzinka spałoszowała. Ledwo zdazyłam cyknąc zdjęcie.

W międzyczasie. Żelatyne zalać odrobiną wody. Truskawki zmiksowac z cukrem. Żelatyne podgrzac, do rozpuszczenia sie i wlac do truskawek. Odstawic na 15 minut do lodówki. Śmietane ubić wg wskazań z fixem. Wymieszac truskawki ze śmietana. Nadkładac na ptysie, gotowe ptysie posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 13.01.2013 10:43
chyba nie ma osoby która by nie zjadła ptysia
eli_555 28.04.2011 23:15
pychotki
PaniMISIOWA 06.01.2011 09:07
wspaniałe
darus 08.10.2010 15:54
super pyszności
ZEWA 09.09.2010 15:31
uwielbiam ptysie
Małgorzata113 14.08.2010 09:36
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak