Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą serową.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy 2 łyżki soku pomarańczowego. Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakałem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (25 x 35 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180*C
Biszkopt cytrynowy pieczemy tak samo tylko kakao zamieniamy na kisiel cytrynowy.
Masa serowa:
Masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie ser. Do masy dodajemy budyń i mleko, wszystko mieszamy. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
W obu upieczonych biszkoptach kieliszkiem (średnicy 3,5 cm) wycinamy kółka. Do żółtego biszkoptu wkładamy kakaowe kółka i odwrotnie.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy: biszkopt ciemny z żółtymi kółkami, ½ masy serowej, biszkopt cytrynowy z ciemnymi kółkami i na biszkopt wykładamy pozostałą masę serową..
Pieczemy 50 minut w temperaturze 160*C.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.