Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zabielana botwinka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion na żeberkach 4 l
marchew 4 sztuki
botwinka 2 pęczki
ząbek czosnku 2 sztuki
śmietana 18 proc 300 g
cytryna 1/2 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Porada

-Tak przygotowaną botwinkę, możemy jeść bez niczego, z makaronem lub z młodymi ziemniaczkami. -Przed podaniem na talerze możemy dać troszkę posiekanego koperku.

Przepis i sposób przygotowania na: Zabielana botwinka

Kroki postępowania

1
1. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Buraczki z botwinki odkrawamy, obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 1 - Zabielana botwinka foto
2
2. Liście botwiny drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu.
Krok 2 - Zabielana botwinka foto
3
3. Dodajemy cytrynę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie ubieramy łyżkę wazową zupy i dokładnie rozprowadzamy w niej śmietanę. Śmietanę stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do zupy. W razie potrzeby zupę jeszcze doprawiamy. Smacznego.
Krok 3 - Zabielana botwinka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 10.05.2015 19:04
Uwielbiam takie zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak