Babeczki z masą budyniową

Babeczki z masą budyniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • żółtka jaj

    3 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mleko

    500 ml
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    0,5 szklanki
  • masło roślinne

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek jaj i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do foremek do pieczenia babeczek. Spory do babeczek pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
400 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budynie , mąkę pszenną i cukier waniliowy. Budynie wlewamy na gorące mleko i zagotowujemy aż do zgęstnienia masy. Budyń studzimy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując masę. Masę możemy zabarwiać w dowolny sposób, np. dodając kakao, odrobinę soku z malin itp. Masę nakładamy do kruchych spodów od babeczek i dekorujemy w dowolny sposób.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

18.10.2013 19:14
przepyszne babeczki :)

Wafelek2601

26.02.2013 00:31
Wyglądają przepysznie

Krzysztof15

15.08.2012 20:06
super

Katarzyna/kate1980

13.04.2012 22:28
bardzo fajne

Ewelina47

02.12.2010 12:46
też robię taki są pyszne

Allice

02.10.2010 10:15
wyglądają pierwszorzędnie :)

Gosia_60

19.08.2010 21:37
muszą być naprawdę dobre do herbatki

sylwiachmiel

16.08.2010 22:49
pysznosci i jakie ladne

malenkaaa_85

16.08.2010 10:11
zjadlabym takie

Smakosz6

14.08.2010 22:30
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat