Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świeżonka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
karkówka 1/2 kg
boczek wędzony 30 dag
cebula 4 szt
czosnek 4 ząbki
pieprz
sól
majeranek
smalec 2 łyżki
olej 2 łyżki
kasza pęczak 2 szklanki
ziemniaki młode 2 kg
bulion 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Świeżonka

Mięso kroimy w kostkę to samo robimy z boczkiem. Na rozgrzaną dużą patelnie dajemy łyżkę smalcu i łyżkę oleju. Wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony. Cebule obieramy , kroimy w piórka, obrany czosnek kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa. Mieszamy i smażymy. Doprawiamy sola , pieprzem do smaku. Dolewamy bulion ok 2 szklanki. Dusimy ok 35 min. Po tym czasie dolewamy jeszcze z 1,5 litra bulionu lub innego wywaru. Dodajemy umyte ziemniaki , małe w całości. Wsypujemy pęczak. Mieszamy. Dodajemy majeranek , paprykę do smaku. Zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości ziemniaków i ugotowania pęczaku. Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 09.05.2015 21:33
pyszne jedzonko..
halina17 09.05.2015 20:34
Dobre danie.
paulette17 09.05.2015 17:54
Oj dobreeee.... :))
gosia561 09.05.2015 17:03
ciekawe jest to i bardzo zdrowe
wirtualnykucharz 09.05.2015 16:14
Oooo , TO COŚ DLA MNIE.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak