Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką

Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT: Brytfanna 25x35cm

  • jaja

    6 szt
  • mąka tortowa

    4 łyzki typ 450
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier puder

    7 łyżek
  • olej

    6 łyżek
  • cukier waniliowy

    30 g
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka

BISZKOPT BLASZKA Z PIEKARNIKA DUŻA

  • jaja

    4 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    30 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

    5 łyżek

MASA MALINOWA DO ROLADY

  • śmietana kremówka

    200 g 36%
  • mrożone maliny

    1 szkl
  • żelatyna

    2 łyżeczki

GALARETKA Z MALINAMI ;

  • galaretka czerwona

    3 szt
  • mrożone maliny

    600 g
  • woda ciepła

    1200 ml

MASA

  • śmietana kremówka

    800 g 36%
  • cukier puder

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
BISZKOPT I :
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy żółtka, z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno olej, na koniec maki zmieszane z proszkiem i przesiane przez sitko, lekko mieszamy łyżką, wylewamy na blaszkę 25cmx35cm i pieczemy ok.20-25 min. w tem. 180st. Studzimy i przekrawamy na pół.
Krok 2 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
BISZKOPT NA ROLADĘ BLASZKA DUŻA Z PIEKARNIKA ;
Czynność powtarzamy czyli ubijamy białka na sztywno, dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając, następnie cukier i cukier puder.
Pod koniec wolnym strumieniem olej, a potem mąki zmieszane z proszkiem i przesiane. Pieczemy na dużej blaszce, ok 12-15 min w tem 180st, nalezy pilnować bo ten biszkopt jest cienki i łatwo go przypalić.
Po upieczeniu, kładziemy na niego czystą ściereczkę, razem z papierem zwijamy w roladę, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
MASA DO ROLADY :
Maliny dajemy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, nie mieszamy bo się rozpadną, dodajemy żelatynę i czekamy aż się rozpuści, można lekko na samym środku w soku ją rozmieszać idzie to bez problemu, studzimy az będzie tężejąca.
Krok 4 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
MASA DO ROLADY ....
Śmietanę ubijamy na sztywno, ja nie używam zadnych śmietanfixów, wystarczy mieć dobrą 36%, do takiej dodajemy naszą malinową galaretkę, lekkutko tylko mieszamy, to nie ma być idealnie połączone.
Krok 5 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
Na zimną biszkoptową roladę wykładamy masę niedbale połączone tak ma być, smarujemy równo, zwijamy i wkładamy do lodówki na 1h.
Krok 6 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
Gdy już się schłodzi kroimy w kromki, tutaj musicie sobie zmieżyć blaszkę w której będzie składane ciasto, ja zrobiłam odmierzając linijką 12 równych kawałków.
Krok 7 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
MASA : Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dzielimy na pół i wykładamy na pierwszą część biszkoptu.
Krok 8 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
Na masę kładziemy krążki rolady jak na foto, najlepiej zacząć od brzegów, by potem już tam nie musieć dawać galaretki, jest w tedy łatwiej.
Krok 9 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
Galaretka :
Teraz musimy przygotować galaretkę, część będzie musiała jej poczekać bo jest potrzebna na wierzch, a część do środka, żeby nie robić 2 razy ja robię tak .

3 galaretki zalewamy 1200ml wodą wrzątkiem rozmieszać, odlać 400ml galaretki i dodać do niej ok 200g zamrożonych malin, lekko zamieszać , galaretka prawie natychmiast zacznie tężeć, pozostałą część zostawić w tem pokojowej bez malin, by nam się nie ścieła przed czasem.
Krok 10 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
Ta przygotowaną częścią galaretki wypełniamy liku pomiędzy roladą, od razu wstawiamy do lodówki na 10 min wystarczy by tylko całkiem zastygła.
Krok 11 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
Na zastygniętą galaretkę dajemy II część bitej śmietany, powinna ona też czekać w lodówce.
Krok 12 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką
Ostatnim etapem jest położenie drugiej części biszkoptu i wylanie galaretki z malinami, czyli do tej czekającej galaretki dodajemy mrożone maliny, lekko mieszamy, zaczną tężeć od razu i od razu można wykładać na ciasto.Ale nie może być to płynne, u mnie widać że było bardzo teżejące.
Anna133
Ciasto choć pracochłonne, jest warte zachodu, bo krojąc je z każdej strony wygląda inaczej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

26.06.2017 14:49
świetne ciasto

Alex_M

20.03.2016 18:46
super ciacho :)

halina17

09.05.2015 20:38
Smacznie wygląda.

mirosława4

09.05.2015 16:46
bardzo efektowne to ciasto

irenka

09.05.2015 16:16
pięknie wygląda ,na pewno przepyszne ciacho

fotoviderek

09.05.2015 15:31
Ciasto pierwsza klasa :)

AgaS10

09.05.2015 13:52
ślicznie wygląda:)

mysza75

09.05.2015 11:12
jakie pyszne ciacho i jak fajnie wygląda

jagoda5913

09.05.2015 10:46
Pięknie wygląda

IZABELA29

09.05.2015 10:31
fajny efekt

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat