Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT: Brytfanna 25x35cm

jaja 6 szt
mąka tortowa 4 łyzki typ 450
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder 7 łyżek
olej 6 łyżek
cukier waniliowy 30 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

BISZKOPT BLASZKA Z PIEKARNIKA DUŻA

jaja 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
cukier puder 5 łyżek
cukier waniliowy 30 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej 5 łyżek

MASA MALINOWA DO ROLADY

śmietana kremówka 200 g 36%
maliny mrożone 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

GALARETKA Z MALINAMI ;

galaretka czerwona 3 szt
maliny mrożone 600 g
woda ciepła 1200 ml

MASA

śmietana kremówka 800 g 36%
cukier puder 1 do smaku

Porada

Ciasto choć pracochłonne, jest warte zachodu, bo krojąc je z każdej strony wygląda inaczej.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką

Kroki postępowania

1
BISZKOPT I :
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy żółtka, z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno olej, na koniec maki zmieszane z proszkiem i przesiane przez sitko, lekko mieszamy łyżką, wylewamy na blaszkę 25cmx35cm i pieczemy ok.20-25 min. w tem. 180st. Studzimy i przekrawamy na pół.
Krok 1 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
2
BISZKOPT NA ROLADĘ BLASZKA DUŻA Z PIEKARNIKA ;
Czynność powtarzamy czyli ubijamy białka na sztywno, dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając, następnie cukier i cukier puder.
Pod koniec wolnym strumieniem olej, a potem mąki zmieszane z proszkiem i przesiane. Pieczemy na dużej blaszce, ok 12-15 min w tem 180st, nalezy pilnować bo ten biszkopt jest cienki i łatwo go przypalić.
Po upieczeniu, kładziemy na niego czystą ściereczkę, razem z papierem zwijamy w roladę, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
3
MASA DO ROLADY :
Maliny dajemy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, nie mieszamy bo się rozpadną, dodajemy żelatynę i czekamy aż się rozpuści, można lekko na samym środku w soku ją rozmieszać idzie to bez problemu, studzimy az będzie tężejąca.
Krok 3 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
4
MASA DO ROLADY ....
Śmietanę ubijamy na sztywno, ja nie używam zadnych śmietanfixów, wystarczy mieć dobrą 36%, do takiej dodajemy naszą malinową galaretkę, lekkutko tylko mieszamy, to nie ma być idealnie połączone.
Krok 4 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
5
Na zimną biszkoptową roladę wykładamy masę niedbale połączone tak ma być, smarujemy równo, zwijamy i wkładamy do lodówki na 1h.
Krok 5 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
6
Gdy już się schłodzi kroimy w kromki, tutaj musicie sobie zmieżyć blaszkę w której będzie składane ciasto, ja zrobiłam odmierzając linijką 12 równych kawałków.
Krok 6 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
7
MASA : Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dzielimy na pół i wykładamy na pierwszą część biszkoptu.
Krok 7 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
8
Na masę kładziemy krążki rolady jak na foto, najlepiej zacząć od brzegów, by potem już tam nie musieć dawać galaretki, jest w tedy łatwiej.
Krok 8 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
9
Galaretka :
Teraz musimy przygotować galaretkę, część będzie musiała jej poczekać bo jest potrzebna na wierzch, a część do środka, żeby nie robić 2 razy ja robię tak .

3 galaretki zalewamy 1200ml wodą wrzątkiem rozmieszać, odlać 400ml galaretki i dodać do niej ok 200g zamrożonych malin, lekko zamieszać , galaretka prawie natychmiast zacznie tężeć, pozostałą część zostawić w tem pokojowej bez malin, by nam się nie ścieła przed czasem.
Krok 9 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
10
Ta przygotowaną częścią galaretki wypełniamy liku pomiędzy roladą, od razu wstawiamy do lodówki na 10 min wystarczy by tylko całkiem zastygła.
Krok 10 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
11
Na zastygniętą galaretkę dajemy II część bitej śmietany, powinna ona też czekać w lodówce.
Krok 11 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto
12
Ostatnim etapem jest położenie drugiej części biszkoptu i wylanie galaretki z malinami, czyli do tej czekającej galaretki dodajemy mrożone maliny, lekko mieszamy, zaczną tężeć od razu i od razu można wykładać na ciasto.Ale nie może być to płynne, u mnie widać że było bardzo teżejące.
Krok 12 - Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.06.2017 14:49
świetne ciasto
Alex_M 20.03.2016 18:46
super ciacho :)
halina17 09.05.2015 20:38
Smacznie wygląda.
mirosława4 09.05.2015 16:46
bardzo efektowne to ciasto
irenka 09.05.2015 16:16
pięknie wygląda ,na pewno przepyszne ciacho
fotoviderek 09.05.2015 15:31
Ciasto pierwsza klasa :)
AgaS10 09.05.2015 13:52
ślicznie wygląda:)
mysza75 09.05.2015 11:12
jakie pyszne ciacho i jak fajnie wygląda
jagoda5913 09.05.2015 10:46
Pięknie wygląda
IZABELA29 09.05.2015 10:31
fajny efekt
Łukasz15 09.05.2015 10:14
Super wygląda
Gracer 09.05.2015 09:22
fajne ciasto
Beatris 09.05.2015 09:03
Bajeczne ciasto, wspaniale wygląda, z przyjemnością zjadłabym chociaż kawałeczek:)
Agnieszka-87-25 09.05.2015 07:49
bardzo ładne
cukiereczek 09.05.2015 07:17
wspaniałe ,ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak