Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z powidłami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 1/3 szklanki
żółtko jajek 2
masło 200 g
śmietana 1 łyżka
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z powidłami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
Krok 1 - Rogaliki z powidłami foto
2
Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło.
Krok 2 - Rogaliki z powidłami foto
3
Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche.
Krok 3 - Rogaliki z powidłami foto
4
Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo wyrabiać. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła, delikatnie podsypujemy mąką. Jeśli chcemy mieć idealne rogaliki, w takich samych rozmiarach to możemy wyciąć sobie idealne koło odrysowując np. okrągłą tackę czy talerz. Kroimy ciasto na trójkąty (tak jakbyśmy kroili pizzę) - 8 trójkątów.
Krok 4 - Rogaliki z powidłami foto
5
Na środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogalika. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Rogaliki z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.09.2015 15:24
super rogaliki :)
aginaa 20.05.2015 13:37
polecam wszystkim
Janina 08.05.2015 15:16
Pyszne rogaliki;)
iziona 08.05.2015 14:56
Super rogaliki
AgaS10 08.05.2015 14:08
tradycyjne naj naj:)
marcia7 08.05.2015 13:54
jak u babci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak