Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Lizaki" z grilla z sosem jogurtowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

pierś z indyka 700 g zmielonej
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
natka pietruszki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól do smaku
mielona trawa cytrynowa
chili 1 szczypta suszonej
olej

sos

jogurt naturalny 1/2 szklanki
pomidor 1 mały
szczypiorek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: "Lizaki" z grilla z sosem jogurtowym

Kroki postępowania

1
Mięso przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony szczypiorek (część szczypiorku zostawić do sosu), posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i przyprawy
Krok 1 - "Lizaki" z grilla z sosem jogurtowym foto
2
Dokładnie wymieszać i odstawić na min. 30 minut do lodówki. Patyczki namoczyć w zimnej wodzie.
Krok 2 - "Lizaki" z grilla z sosem jogurtowym foto
3
Przygotować sos: jogurt wymieszać ze szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę pomidorem i doprawić. Zwilżonymi dłońmi nakładać porcje mięsa na patyczki formując podłużne kotleciki. Przed położeniem na grilla natłuszczać lizaki z obu stron za pomocą pędzelka umoczonego w odrobinie oleju. Grillować po kilka minut z każdej strony - aż się zarumienią.
Krok 3 - "Lizaki" z grilla z sosem jogurtowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dża 07.05.2015 22:35
Pomysłowo i smacznie
Czarnula666 07.05.2015 21:10
Pomysłowe lizaki ;)
Smaczna_B 07.05.2015 19:17
bardzo pomysłowe i oryginalne danie
halina17 07.05.2015 18:57
Pomysłowe :)
2milutka 07.05.2015 17:15
super pomysł
marcia7 07.05.2015 15:24
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak