Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z owocowym musem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem owocowy

owoce 200 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3-4 łyżeczki

Polewa

czekolada gorzka 50 g
olej rzepakowy 1 łyżka
biała czekolada 3-4 kostki

Porada

Do kremu użyłam mieszanki owocowej (mrożonej) składającej się z: malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki, aroni.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z owocowym musem

Kroki postępowania

1
Jajka podziel na białko i żółtka. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.

Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Rolada z owocowym musem foto
2
Zamrożone owoce wrzuć do garnuszka i podgrzewaj do momentu ich rozpadnięcia. Potem przetrzyj przez sito. Dodaj cukier puder i zostaw do ostygnięcia.

Żelatynę najpierw należy rozmiękczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Potem należy dodać z 2 łyżki gotującej się wody i szybko wymieszać.

Mascarpone wrzuć do misy miksera i zmiskuj, dodaj mus z owoców i żelatynę, wymieszaj wszystko porządnie i wstaw na przynajmniej 1-2 godziny do lodówki lub do momentu aż krem zacznie tężeć, ale nie będzie jeszcze całkowicie zastygły.
Krok 2 - Rolada z owocowym musem foto
3
Na powierzchni ciasta rozsmaruj tężejący krem i delikatnie zroluj wzdłuż dłuższego boku
Krok 3 - Rolada z owocowym musem foto
4
Ciemną czekoladę rozpuść z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Pędzelkiem silikonowym smaruj roladę rozpuszczoną czekoladą. Białą czekoladę posiekaj na drobno i posyp nią roladę. Ciasto najlepiej kroić po całkowitym stężeniu masy i schłodzeniu (do 5 godz. w lodówce).
Krok 4 - Rolada z owocowym musem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 19.05.2015 08:15
pyszne ciasto
Klausia 08.05.2015 21:31
Jest świetna :)
Kuchnia Marty 07.05.2015 19:42
Wygląda obłędnie!
Edith85 07.05.2015 19:27
wygląda pysznie
Smaczna_B 07.05.2015 19:18
fajna rolada
Ola1young 07.05.2015 19:17
apetyczna rolada :)
agnieszka214 07.05.2015 18:28
apetyczna roladka
mirosława4 07.05.2015 18:02
zjadłam kawałek :)
Ewelina1991 07.05.2015 17:46
świetna rolada
Kolorowa 07.05.2015 17:40
Fajne składniki
2milutka 07.05.2015 17:16
musi być bardzo dobra!
Marta Ryżek-Kalkowska 07.05.2015 17:05
pysznie jak zawsze :)
monikaT83 07.05.2015 16:53
cudeńko:) uwielbiam rolady!:)
cukiereczek 07.05.2015 16:45
muszę zrobić podobną roladę
Agnieszka-87-25 07.05.2015 16:38
ekstra smak
marcia7 07.05.2015 15:24
smak lata
Jadwiga/Jaga85 07.05.2015 14:56
Ale pycha!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak