Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy drożdżowe z rodzynkami
Kroki postępowania
W małej miseczce ucieramy drożdże z połową cukru, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i przyprawami. Na koniec wlewamy drożdże, ciepłą wodę i wsypujemy rodzynki. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie przekładamy je posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 8 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 10-12 części z których formujemy podłużne bułki/paluchy (ok.15 cm długości). Bułki przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Przykrywamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowanie lukru:
W miseczce łączymy cukier puder, miękkie masło, ekstrakt waniliowy i ciepłą wodę. Można też dodać odrobinę barwnika spożywczego. Mieszamy aż otrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowym lukrem smarujemy drożdżowe paluchy. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami.
Smacznego!