Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy drożdżowe z rodzynkami

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

drożdże świeże 25 g
mąka pszenna typ 500 325 g
mleko ciepłe 115 ml
cukier 75 g
starta gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
masło miękkie 50 g
jajko 1 szt
woda ciepła 55 ml
rodzynki 120 g

Składniki na lukier

cukier puder 1 1/2 szklanki
masło miękkie 10 g
woda ciepła 2-3 łyżki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

mleko 10 łyżek
oliwa 1 łyżka
kolorowa posypka
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy drożdżowe z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z połową cukru, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i przyprawami. Na koniec wlewamy drożdże, ciepłą wodę i wsypujemy rodzynki. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Krok 1 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami foto
2
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie przekładamy je posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 8 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 10-12 części z których formujemy podłużne bułki/paluchy (ok.15 cm długości). Bułki przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Przykrywamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami foto
3
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Bułeczki smarujemy odrobiną mleka i pieczemy ok. 15 minut. Paluchy drożdżowe studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru:
W miseczce łączymy cukier puder, miękkie masło, ekstrakt waniliowy i ciepłą wodę. Można też dodać odrobinę barwnika spożywczego. Mieszamy aż otrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowym lukrem smarujemy drożdżowe paluchy. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami.

Smacznego!
Krok 3 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malgosia2661 07.05.2015 10:39
Cudownie wyglądają:)
paulette17 07.05.2015 09:22
I jak tu być na diecie ! Piękne paluchy. A ten róż strasznie kusi :))
Maridka19 07.05.2015 07:55
Ale pyszności :)
bietka 07.05.2015 07:12
ale pyszności :)
zabcia117 07.05.2015 06:52
Pychotka :)
gusia1000 07.05.2015 00:22
Są na pewno smaczne.
Franciszek 06.05.2015 23:31
Pięknie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 06.05.2015 23:15
Smakowicie wyglądają!
Iwusia 06.05.2015 23:10
bardzo smacznie wyglądają
Pietruszka 06.05.2015 22:41
wyglądają cudownie pysznie
Łukasz15 06.05.2015 21:46
Bardzo smaczne
Katarzyna59 06.05.2015 21:42
przepyszne.
IKrakowianka 06.05.2015 21:24
bardzo smakowicie wyglądają
Mama niejadka 06.05.2015 21:11
Apetyczne paluchy :)
Malinka 06.05.2015 21:02
Takie paluchy to dopiero smakują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak