Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone a'la Catti

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie

cebula 2
czosnek 2
pomidory krojone z puszki 1
salami 100 gram
szynka gotowana 150 gram
oregano
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty 200 gram
Papryka słodka mielona Prymat

Ciasto

mąka krupczatka 450 gram
sól 1 łyżeczka
drożdże świeże 40 gram
woda letnia 250 ml
olej rzepakowy 2 łyżki

Porada

Sos musi być gęsty, tak aby ciasto nim nie nasiąkło, gdyż zrobi się wtedy mało chrupiące.

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone a'la Catti

Kroki postępowania

1
Krok 1: Przygotowanie nadzienia.
Na początek należy pokroić czosnek oraz cebulę w piórka.
Krok 1 - Calzone a'la Catti foto
2
Krok 2: Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony drobno lub wyciśnięty czosnek, pamiętając aby go nie przypalić podczas smażenia. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem Prymat. Gotujemy do czasu odparowania z pomidorów wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Calzone a'la Catti foto
3
Krok 3: Salami, szynkę oraz ser kroimy według własnego uznania.
Krok 3 - Calzone a'la Catti foto
4
Krok 4: Kiedy sos pomidorowy już mamy chłodny, dodajemy do niego wędlinę oraz ser. Doprawiamy papryką mieloną według własnego smaku.
Krok 4 - Calzone a'la Catti foto
5
Krok 5: Przygotowanie ciasta.
Do garnka wlewamy 200 ml letniej wody, do środka rozkruszamy drożdże oraz dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 5 - Calzone a'la Catti foto
6
Krok 6: Do dużej miski wsypujemy odważoną wcześniej mąkę. Wlewamy do środka wyrośnięte drożdże i lekko wyrabiamy. Kiedy ciasto będzie już w miarę plastyczne dodajemy olej i wyrabiamy do czasu kiedy będzie odklejać się od rąk.
Krok 6 - Calzone a'la Catti foto
7
Krok 7: Dzielimy ciasto na 3-4, w zależności jak duże chcemy uformować pierogi. Każdą część oddzielnie wałkujemy tak, aby powstało nam koło. Przygotowany wcześniej farsz również dzielimy na części i układamy na cieście. Należy pamiętać aby brzegi ciasta pozostały niepokryte sosem, ponieważ w innym wypadku ciasto się nie sklei.
Krok 7 - Calzone a'la Catti foto
8
Krok 8: Ciasto zawijamy i formujemy z niego pieroga, dociskając brzegi ciasta do siebie. W razie konieczności nadmiar ciasta należy odkroić nożem. Uformowane ciasto możemy pokryć białkiem jajka aby uzyskało podczas pieczenia piękny złoty kolor. Pierogi przekładamy na blachę i pieczemy około 20 - 25 minut w 180 stopniach.
Krok 8 - Calzone a'la Catti foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak