Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 40 dkg
mąka pszenna 10 dkg
jajko 1 sztuka
sól do smaku
mąka do podsypywania
olej 1 łyżka

Porada

kopytka świetnie smakują odgrzane na złotobrązowy kolor na masełku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
ziemniaki obrać,pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie(do miękkości) odcedzić i przecisnąć przez praskę
Krok 1 - Kopytka foto
2
do wystudzonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i jajko,całość szybko zagnieść
Krok 2 - Kopytka foto
3
ma powstać gładkie ciasto bez śladów mąki,odstawić na kilka minut
Krok 3 - Kopytka foto
4
podzielić na 3 części,z każdej części uformować wałek )na podsypanej mąką stolnicy ) i nożem pokroić na na 2 cm kawałki( na ukos)
Krok 4 - Kopytka foto
5
kopytka wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości kopytek)
wyciągać łyżką cedzakową i podawać gorące z sosem,cukrem i bułką tartą z masełkiem lub skwarkami
Krok 5 - Kopytka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.05.2015 10:16
oj ale narobiłas mi smaku dawno nie robiłam pycha;)
adelajda 10.05.2015 09:33
Bardzo lubię, ja podaję z sosem :)
Margo1 07.05.2015 10:29
Dawno nie robiłam kopytek, koniecznie muszę zrobić
dom-agi 06.05.2015 09:01
Uwielbiam kopytka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak