Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
margaryna 100 g
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
woda zimna 1/4 szklanki

Farsz

grzyby leśne 400 g
szynka wędzona 300 g
por (biała część) 1 sztuka
papryczka chili 1/2 sztuki
ser żółty 8 - 10 łyżek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem)


Z mąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać, następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na 45 minut.
Przygotować farsz. Szynkę pokroić w kostkę oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju.
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Do grzybów dorzucić oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Całość doprawić solą i pieprzem – smażyć razem do czasu odparowania płynu. Wymieszać mięso z grzybami i porem. Odstawić.
Papryczkę chili bardzo drobno posiekać.
Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim formę do tarty (średnica 25 cm). Spód nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić.
Na wystudzony spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem.
Tartę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 35 – 40 minut.
Przed podaniem tartę posypać tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 06.05.2015 00:10
uwielbiam tarty te jest bardzo kusząca
Katarzyna59 05.05.2015 22:39
pychota!!!!
halina17 05.05.2015 22:00
Dobra tarta.
Beatris 05.05.2015 21:36
Wspaniała tarta, aż chciałoby się kawałeczek zjeść:)
Joannasz3190 05.05.2015 21:11
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak