Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym
W garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka.
Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Pod koniec zaprawić sos mąką dokładnie rozrobioną w śmietance (2 łyżki mąki rozetrzeć w ok. 120 ml śmietanki).
Podawać z ziemniakami lub kaszą.