Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 500 g
ząbki czosnku 5 - 6 sztuk
marchewka 1 sztuka
kostka mięsna 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 2 - 3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
śmietana 12%
mąka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym

Czosnek i marchew obrać, opłukać i pokroić – marchew w zapałkę, ząbki czosnku w plasterki.
W garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka.
Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Pod koniec zaprawić sos mąką dokładnie rozrobioną w śmietance (2 łyżki mąki rozetrzeć w ok. 120 ml śmietanki).
Podawać z ziemniakami lub kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 05.05.2015 10:12
super danie
Kuchareczekjeden 05.05.2015 09:04
świetne jedzonko
Wafelek2601 05.05.2015 08:39
Apetyczne danie
IZABELA29 05.05.2015 08:16
pysznie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak