Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

cebula 2 szt
soczewica czerwona 2,5 szk ugotowana
kiełbasa podwawelska 250 g
sól do smaku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej rzepakowy 2 łyżka
kasza manna 1 łyżka
natka pietruszki 3 łyżka posiekana

CIASTO

gorąca woda 1/2 szk
sól 1/3 łyżeczka
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
mąka pszenna 3 szk typ 500

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy

Kroki postępowania

1

FARSZ :
Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę.
Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy.
Wsypać kaszę mannę, natkę i wymieszać farsz, wystudzić.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
2
CIASTO :
Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki.
Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto.
Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
3
Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ).
Krok 3 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
4

Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi
Krok 4 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
5
i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów.
Krok 5 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
6
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi.
Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.

Krok 6 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
7
Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).
Krok 7 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 06.05.2015 13:15
Zapisałam ten przepis, bo zapowiada się mega pychotnie :) całe nadzienie tak jak lubię :))
inka2012 05.05.2015 14:10
smakowicie wygląda :)
dom-agi 05.05.2015 07:07
Wyglądają pysznie!
Iwusia 04.05.2015 22:27
ale nadziane :)
Mniam 04.05.2015 22:24
Takie pierogi z przyjemnością bym zjadła :)
Kolorowa 04.05.2015 22:20
Fajne takie nadzienie
DOROTA/PATI197799 04.05.2015 21:16
APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ. CHĘTNIE WYPRÓBUJĘ
Wiktoria29 04.05.2015 20:57
ciekawy farsz
Katarzyna59 04.05.2015 20:45
bardzo smakowite
Internetowa Kuchnia 04.05.2015 20:27
Pyszne pierożki
stokrotka 04.05.2015 19:43
świetnie się prezentują!!!
cukiereczek 04.05.2015 18:44
smaczne nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak