Przepis i sposób przygotowania na: Torcik 3 bit
1. Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Następnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej. Chwilę zmiksować. Przelać na tortownicę o średnicy 18 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15-25 minut. Sprawdzić patyczkiem. Biszkopt przekroić na pół.
2. Zrobić poncz:
Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Nasączyć każdy blat biszkoptu.
3. Masa kremówkowo- kajmakowa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w wodzie ciepłej. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia i stopniowo dodawać do śmietany, miksując mikserem.
4. Nasączony dolny blat tortu wysmarować masą kajmakową. Na to wyłożyć 3/4 śmietany. Następnie ponownie wyłożyć masę kajmakową. Na to drugi biszkopt. Wyłożyć resztę śmietany na tort.
Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać tort dookoła oraz z wierzchu.