Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Szaszłyki

pierś z kurczaka 1/2 kg
boczek 6 plastrów
cukinia 1 sztuka
papryczka chili 4 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
cebula 2 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Marynata

olej 1/2 szklanki
papryczka chili 1 sztuka
keczup 4 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią

Kroki postępowania

1
Olej mieszamy z octem winnym, keczupem, sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem oraz posiekaną papryczką chili. W marynatę wkładamy pierś i marynujemy przez 2 godziny.
Krok 1 - Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią foto
2
Następnie należy przygotować warzywa.
Papryczki chili kroimy na małe kawałki, papryki w dużą kostkę, a cukinię w talarki. Cebulę kroimy na półksiężyce a następnie rozwarstwiamy. Boczek kroimy w średnią kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na średnie kawałki.
Krok 2 - Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią foto
3
Następnie nakładamy na patyki do szaszłyków przygotowane składniki naprzemiennie.
Krok 3 - Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią foto
4
Solimy i pieprzymy, doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieczemy na grillu z każdej strony przez około 30 minut. Podczas pieczenia możemy polewać pozostałą marynatą od piersi.
Krok 4 - Grillowane szaszłyki z boczkiem i piersią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 02.09.2015 21:50
Smacznie, lekko i kolorowo
misia53 04.05.2015 20:51
ależ apetyczne!
Pani Domu 04.05.2015 17:26
wyglądają ładnie i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak